ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • 1 φλιτζάνι τσικουδιά
  • 3 ποτήρια νερό

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό μυζήθρα
  • 1/2 κιλό ανθότυρο
  • 1/2 κιλό τυρομάλαμα (Μαλάκα)
  • 3 αυγά
1
1

ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(40 μερίδες)

Φτιάξτε τη ζύμη με το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, το νερό και το αλάτι. Προσθέστε το ανθότυρο, τη μυζήθρα, το τυρομάλαμα και τα αυγά. Ανοίξτε ένα φύλλο και κόψτε το σε κύκλους, σε μέγεθος πιάτου του καφέ. Με ένα κουτάλι, βάλτε λίγη γέμιση σε κάθε κομμάτι, τυλίξτε και κλείστε τις άκρες, πιέζοντας πολύ καλά και τηγανίστε σε άφθονο λάδι.

Πηγή: Νομαρχία Χανίων

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΑΓΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλιά κοφτή μέλι
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • ½ φακελάκι μαγιά
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Λίγο αλάτι
  • Μέλι για το γαρνίρισμα
1
1

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΑΓΙΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Pίχνουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλύσει. Μέσα σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη μαγιά, το μέλι και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά το χυλό με ένα κουτάλι, τον σκεπάζουμε και τον βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν το μίγμα γίνει σχεδόν διπλάσιο και με φουσκάλες στην επιφάνειά του, είναι έτοιμο. Βάζουμε πολύ λάδι σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει. Με το χέρι μας παίρνουμε μία ποσότητα μίγματος, σφίγγουμε την παλάμη μας και μαζεύουμε με κουτάλι το μίγμα που βγαίνει πάνω από τη γροθιά μας. Το ρίχνουμε στο καυτό λάδι και επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα. Αφήνουμε τους λουκουμάδες να ροδίσουν, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε ζεστούς και γαρνιρισμένους με μέλι και σουσάμι.